Voordat de Klusdag begon op 12 oktober was er toch een aantal diehards vroeg opgestaan en het water opgegaan om vervolgens weer netjes op tijd aan te leggen om de training op de wal voort te zetten. De klussenlijst was zichtbaar op de bar gelegd en voor iedereen was er iets leuks te doen. De kantine geurde naar koffie, die gretig aftrek vond. Buiten was het een drukte van belang. Emmers water werden er getapt en sponsjes, vaatdoekjes, handdoeken, huishoudschoenen werden uit de werkplaats getoverd en zwierden vrolijk in het rond. Maar liefst 10 boten werden schoon gemaakt en je zag zowel de vele zeepbellen als de luchtjes van St Marc, de antikalk, en wax nummer 4 en 10 vrolijk met de wind meegaan. Na de waxbeurt werden de boten onderworpen aan een strenge eindcontrole. Na een kritische streeltest moest soms de wax op de boot nog extra goed uitgewreven worden. De schuld werd gegeven aan de wax nummer 10. Didier noteerde heel secuur alle beschadigingen, die aandacht behoefden. Ramen werden gezeemd. De keuken werd grondig schoongemaakt. Een heel groot deel van het onkruid werd verwijderd. De loods werd aangeveegd, de voordeur werd gereinigd, de vlaggenmast werd gestreken en zelfs het koord van de vlag werd gewassen, de botenwagen werd goed geboend, dakgoten werden van bladeren ontdaan en groen werd gesnoeid. Ik zag alleen maar vrolijke en lachende gezichten en hoorde geanimeerde gesprekken. Tijdens de koffiebreak werden we getrakteerd op koek. Daarna stonden er twee bijzondere gebeurtenissen op ons te wachten in de vorm van maar liefst twee bootdopen. Als eerste werd de recent aangeschafte gladde 4x- gedoopt door Wendelien. De oudste van de crew. Nadat de damesploeg in Zwolle een keer proefgevaren had, was ze verkocht. Wendelien doopte de boot met de naam “Goudfink” en sprak haar hoop uit om vele wedstrijden erin te mogen varen. Daarna was Guido Jacobs aan de beurt om de Coastal skiff te dopen, die de naam “Protter” kreeg. Guido voelde zich zeer vereerd. Hij voegde er wel aan toe dat de boot niet geschikt is om in de branding te varen. Daarna werden alle werkzaamheden weer met vol enthousiasme gecontinueerd. Nadat de hele vereniging om door een ringetje te halen was, werd het tijd voor een culinair hoogtepunt. Frans had voor alle leden een overheerlijke soep gemaakt, vergezeld met een broodje. Barcommissie heel erg bedankt voor de catering en alle andere 45 leden die zich op deze dag van hun beste kant hebben laten zien, heel erg bedankt. Jullie kunnen trots zijn op jezelf!
Tekst: Kitty Linssen
Foto's: Michel van der Werf, Gerlinde Groothuis
Meer foto's van Michel van der Werf zijn te zien op het Wetterwille foto-album.
Avondsterweg 13
8938 AK Leeuwarden
Bank: NL88 INGB 0000 8502 90
Voor algemene informatie: taairaterces.[antispam].@lrvwetterwille.nl
Voor content voor de website: eitcaderbew.[antispam].@lrvwetterwille.nl